info@parketta.net / Hívjon minket: 36 (70) 426 4848

Lerakási segédlet

Lerakási segédlet tartalma:

A fektetés előtt:

A helyiség klimatikus feltételei:

A fektetés előtt, közben és után eleget kell tenni "Klimatizálás" pontban leírtak szerint a helyiségben előírt klimatikus feltételeknek (a helyiség levegőhomérséklete > +18 °C, padlóhőmérséklet > + 15 °C, relatív légnedvesség 40% és 70% között). 

Fektetési alapfelületek:

Minden alapfelületnek a technika általános elismert szabályai szerint, a mindenkor szabvány figyelembevételével lerakásra alkalmasnak kell lenni.
Az alapfelületek vizsgálatakor különösen az alábbi feltételeknek kell megfelelni.

szárazság

egyenletesség (eltérés 1 méteren max. 3 mm)

szilárdság/teherbíró képessége

a fektetési alap tisztasága

Esztricheken kívül már meglévő, használatban lévő padlók pl.: PVC- linóleum, gumi- vagy faborítások is alkalmasak lehetnek fektetési alapfelületként, ha az előzőekben nevezett feltételeknek megfelelnek.
Laminált padló vízüzemu padlófutésekre történő fektetése szintén lehetséges.
Laminált padló padlófutésre történő fektetésekor kérje az eladótól a fektetésre vonatkozó speciális információkat!

A terméket elektromos muködtetésű padlófutésekre fektetni nem szabad. A meglévő textil padlóburkolatokat a laminált padló fektetése előtt el kell távolítani.

fel

A fektetés alapszabályai:

Minden esztrichen és ásványi anyagú alapfelületen 0,2 mm-es PE fóliát kell a teljes felületen párafékként leteríteni. A fóliáknak legalább 10 cm-re át kell fedniük egymást.

Minden alapfelületen ajánlott a rendszerhez alkalmas szigetelo alátét elhelyezése. A szigetelő alátétet "tompán" vagyis átfedés nélkül helyezkedik el. A hátoldalon felkasírozott lépés- és térzaj-szigeteléssel rendelkezo termékeknél pótlólagos szigetelő réteg már nem szükséges (a kasírozott alátét nem helyettesíti a PE- fóliát ásványi anyagú alapfelületeknél!) 

A laminált padlót mindig úszó kivitelben kell fektetni.

Az alappal ne létesítsen merev kapcsolatot (szögelés, csavarozás, ragasztás).

A fejillesztéseknél minimum 200 mm-es eltolást kell tartani.

Minden fix építményelemnél 8-10 mm-es szegélyhézagot kell tartani.

Minden ajtóátmenetnél, átmenetnél, sokszög alakú helyiségekben valamint hosszúságában vagy szélességében 10 m-nél nagyobb egyedi helyiségekben mozgási hézagokat/profilokat kell kialakítani.

fel

A fektetés:

Ellenőrizze a padlóelemeket esetleges sérülések, hibák szempontjából. Az első sor fektetését a helység bal sarkában kezdje, amelyben az elem mindkét hornyoldala a fal felé mutat. Az eloreálló hornypofákkal kialakított padlóelemeknél ezeket a fallal határos paneleknél le kell fűrészelni. A fektetés kezdetekor helyezzen el a falnál távtartókat is.

Az első sor elemeit verőtuskó és kalapács (haránt irányú oldal) segítségével, enyhe kopogtatással illessze össze. Az első sor utolsó elemére rá kell rajzolni a megfelelő hosszúságot (a csapot csappal szembe kell helyezni) és le kell fűrészelni. 2. sor fektetését az 1. sor maradék paneljával kezdje, ha ez legalább 200 mm hosszú. Az összes többi sorban is a maradék panellel kell kezdeni az új sort. Figyelem! ügyelni kell arra, hogy a fejillesztések eltolása 200 mm legyen.

A clic-etúgy kell fektetni, hogy a már lefektetett panel csapja becsappanjon azúj elem hornyába.

Ehhez a panelt laposan fekveúgy kell elhelyezni, hogy a hornyok a már lefektetett elemek csapja felé mutassanak. Verőtuskóval és kalapáccsal gyenge kopogtatás mellett kell kialakítani a zárást. A laminált padlópaneleket mindig eloször a keskeny oldalon kötjük össze, és azután a hosszanti oldalon balról jobbra zárjuk azokat. A fektetéshez mindig a rendszer céljára alkalmas verotuskót használjon.

Most elemről elemre, sorról sorra el lehet végezni a fektetést. A sor mindenkori utolsó elemét feszítovassal kell a megfelelő helyzetbe vinni.

A profilozáshoz az utolsó elemsor rajzolása érdekében a beépítendő elemet helyezze rá pontosan az utolsó elotti sorra. Egy panelmaradék résszel (elemszélesség + szegélyhézag szélesség) a falkontúrt az előre kiválasztott távolságban át lehet vinni az elemre.

fel

Fektetés ipari célú területeken:

(Olyan termékeknél, amelyek az igénybevételi osztály szerint erre alkalmasak.) Ipari területeken átlagon felülinek nevezhető nedvesség-igénybevétellel kell számolni. Ezek ok miatt ezeken a területeken a rendszer céljára alkalmas lezáró enyvvel kiegészítő lezárás van előírva.
A felesleges lezáró ragasztót azonnal, ill. rövid száradás után a felületről problémamentesen el lehet távolítani. Figyelem! Győződjön meg arról, hogy a kilépett, lezárás céljára szolgáló ragasztó alatti elemek között nincs-e hézag.

fel

Csőátvezetések:

A csövek helyzetét ki kell mérni, és a panelre rá kell rajzolni (a szegélyhézagot figyelembe kell venni).

A furatot legalább 16 mm-rel nagyobbra kell kialakítani a csőátméronél.

A furatok irányában 45°-os szögben végezze a fűrészelést.

illessze be és ragassza össze a kifűrészelt darabokat.

fel

A fektetés után:

A fektetés után a laminált padlót 12 óráig lehetőleg ne terhelje, hogy a ragasztó teljes mértékben ki tudjon keményedni.

A bútorok padlóval érintkezo felületei alá szereljen fel filc csúszkákat.

Nehéz bútorok áthelyezésekor emelje meg azokat.

A bútor és székgörgőknek W (puha) típusúnak kell lenniük.

A padlót ne tisztítsa vizesen, hanem csak "ködnedvesen".

Ne használjon súroló vagy csiszolószereket.

Ne csiszolja a padlót és ne zárja le a padló hézagait.

INGYENES LERAKÁS RENDELÉSE MELLÉ AJÁNDÉKBA

MINDEN LAMINÁLT ÉS SZALAGPARKETTÁHOZ!

 

 

Hogyan készíthetek gyors kalkulációt?

Készítsen pillanatok alatt kalkulációt, tudja meg MOST, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a parkettázás!

 

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.