info@parketta.net / Hívjon minket: 36 (70) 426 4848

Gondolkodjunk parketta lerakás előtt

A parkettázás nem biztos, hogy olyan egyszerű, mint képzeljük. Íme a parkettázás aranyszabályai, apró buktatói és nagy csapdái, néhány jó tanáccsal megspékelve.
Most tehát a parkettával foglalkozunk: kiválasztásának, lefektetésének aranyszabályait, apró buktatóit, legnagyobb csapdáit gyűjtöttük össze - és persze néhány jó tanáccsal is szolgálhatunk.

Építkezésnél az első és legfontosabb, hogy ne siessük el a parketta lerakását, a hagyományos technológiájú, sok nedvességet tartalmazó épületekbe kerülő faanyagok idő előtti beépítése ugyanis azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a fa nedvességet kap, és megdagad, felboltosul. A parketta ilyenkor feltépheti a ragasztást, illetve ha ezt valamilyen okból nem tudja megtenni, mert például erős a leragasztás vagy nehéz a bútorzat, akkor vízszintes irányban dolgozik tovább nagy erőkkel, és a falat is kinyomhatja, ami akár statikai problémát is okozhat. Az aljzatbeton teljes vastagságának kiszáradása a kulcs, tehát nem elegendő csak a felületi szárazság - nedvességmérő alkalmazásával viszont az aljzatbeton teljes mélységében vizsgálható.

A lényeg annyi (nem bonyolult), hogy nem szabad 3 centiméternél kisebb, ún. dilatációs rést hagyni a falak mentén, mert a parkettának elegendő hely kell hozzá, hogy tudjon mozogni. Ez egyszerűen megfogalmazva 1-1,5 centis rést jelent falanként. Ezenfelül nem árt kicsit mélyebbre is hatolni, mert átalakítás, felújítás esetén sem szabad megfeledkezni az aljzatbetonról. Itt az egyenetlenségeket kell megvizsgálni és kiküszöbölni, ha szükséges, mielőtt felkerül a padlóburkolat, amennyiben ugyanis egyenetlen aljzatra kerül a parketta, nem lesz kellően stabil, és horpadás vagy kitüremkedés keletkezhet rajta.

Ha padlófűtést tervezel, ne válassz 14 milliméternél vastagabb parkettát, mert a fa köztudottan jó hőszigetelő, így a vastag anyag lefojtja a hőt. Lerakás előtt tekintettel kell lenni az aljzatbeton várakozási idejére, azaz a burkolás megkezdése előtt egy nappal a fűtést ki kell kapcsolni, és meg kell várni, amíg az aljzat 17-19 fokosra hűl. Ugyanígy kell figyelni a munkálatok befejeztével is a hőmérsékletre: soha ne indítsd el a fűtést a burkolás befejezése után két napig! A padló lerakása után egyébként is kötelező a türelem, mert a ragasztó teljes kiszáradását muszáj kivárni, ehhez pedig az anyag minőségétől függően 24-72 órára van szükség.

Anyagválasztás

Gyakran fölmerülő kérdés, hogy fa vagy laminált legyen a burkolat. A fapadló - ami lehet tömörfa vagy készparketta - mellett szól a természetessége, melegsége és nem utolsósorban a felújíthatósága. Ez viszont általában nagyobb beruházást jelent, és jóval sérülékenyebb, mint a laminált padló - ha viszont a természetes anyagokban hiszel, és hosszú távra tervezel, ne mondj le róla, próbáld megkeresni a választékból a számodra legkedvezőbbet. Arra viszont külön is figyelned kell, hogy a faparketta utólagos felületkezelése, pácolása, lakkozása, illetve olajozása nem mindig az elképzelt színt eredményezi. Ha nem vagy biztos a kiválasztott színben, addig ne kezeltesd le a faburkolatot, amíg egy mintán nem ellenőrizted a színárnyalatot.

A laminált burkolat a rajta lévő védőréteg miatt nagyobb kopásállósággal rendelkezik, nem igényel utókezelést, és a lerakásához sincsen szükség különösebb szakértelemre, egy kis ügyességgel saját kezűleg is kivitelezhető. Színeiben sokféle, és ha sikerült megtalálni a megfelelő árnyalatot, az később sem okoz meglepetést (faburkolatnál ugyanis előfordul, hogy változik, mélyül a színárnyalat, ahogy az anyag érik). Ha viszont egyszer tönkremegy, akkor nincs mese, cserélni kell. Szintetikus fedőrétege miatt a fánál hűvösebb érzést kelt, de legalább a tűsarkú nem hagy mély nyomot benne. Ne feledkezz meg a lépéshang-szigetelőrétegről a lerakás előtt, a burkolás után pedig 3-4 óráig ne lépj a padlóra!

A szakemberek a természetes fény beérkezésével párhuzamos lerakási irányt javasolják általában, mivel így kevésbé szembetűnőek a hibák. Azonban ha a helyiség alakja optikailag a merőleges lerakásra késztet, ne hagyd magad lebeszélni! Nagyon pici, szűk hely esetén az átlós irányú lerakás is tágítja és mozgalmasabbá teszi a teret.

INGYENES LERAKÁS RENDELÉSE MELLÉ AJÁNDÉKBA

MINDEN LAMINÁLT ÉS SZALAGPARKETTÁHOZ!

 

 

Hogyan készíthetek gyors kalkulációt?

Készítsen pillanatok alatt kalkulációt, tudja meg MOST, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a parkettázás!

 

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.